Skip to content

UW SPECIALIST IN PRECISIE REINIGING

Wat is laser reiniging?

Wat is Laser reiniging

Laserreiniging is een milieuvriendelijk proces dat wordt gebruikt om roest, verf, oxide en andere verontreinigingen van metalen oppervlakken te verwijderen. Vanwege zijn efficiëntie wordt het in steeds meer toepassingen gebruikt. Laserreiniging vereist een gepulste fiberlaser (meestal 50 watt of meer).

Ablation WP
Laser reiniging verf verwijderen

Traditionele industriële reinigingsmethoden worden vaak als vervelend (en met goede redenen) gezien. Het verwijderen van roest kan tijdrovend en arbeidsintensief zijn. Bij het verwijderen van oxide kunnen gevaarlijke chemicaliën betrokken zijn die specifiek zijn voor elk materiaal dat moet worden verwijderd. In sommige gevallen kan het verwijderen van verf door zandstralen het onderliggende metaal beschadigen.

Het aanpakken van deze problemen brengt meestal aanzienlijke kosten met zich mee, maar laserreiniging brengt hier verandering in: het is een kosteneffectieve oplossing die reinigingstijden en onderhoud vermindert.

Het is verbruiksvrij en milieuvriendelijk

Omdat deze reinigingsmethode alleen een laserstraal gebruikt om de te verwijderen laag te verdampen, zijn er letterlijk geen verbruiksartikelen bij. Dit is het mooie van lasers, die alleen een stekker nodig hebben om te worden ingesteld en klaar voor gebruik.

Bovendien gebruiken lasers geen chemische producten of oplosmiddelen. Dit maakt laserreiniging van oppervlakken een van de veiligste oplossingen als het gaat om het verwijderen van roest en coating. Niet alleen is er geen chemisch afval om voor te zorgen, maar werknemers zijn volkomen veilig wanneer ze werken in de buurt van laserreinigingsmachines, die zijn ontworpen om te voldoen aan internationale laserveiligheidsnormen . Werknemers hebben geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig en hoeven niet met die vervelende chemicaliën om te gaan.

Dat gezegd hebbende, aangezien laserreiniging materialen verdampt tot dampen, moet u een rookafzuigsysteem in de buurt van de laser hebben om ervoor te zorgen dat er geen verf-, olie- of stofdeeltjes in de lucht komen.

Laserreiniging is van belang voor verschillende industriële toepassingen 

Verwijderen van de verbrande rubberresten van bandenmallen; oude leidingen een nieuw leven geven; het reinigen van leidingen in kerncentrales; en zelfs grotere projecten zoals het verwijderen van verf van een roestige brug en het voorbereiden van lasoppervlakken zijn allemaal projecten die baat kunnen hebben bij industriële laserreiniging.

Deze contactloze reinigingstechniek kan in talloze industriële toepassingen worden gebruikt. De enige beperking is het vermogen om onderscheid te maken tussen het te verwijderen materiaal en het te beschermen materiaal.

Laser reiniging verf verwijderen

Op dit moment zijn de meest voorkomende laserreinigingstoepassingen:

  • Lasvoorbehandelingen om roest en andere verontreinigingen uit lasgebieden te verwijderen
  • Lasnabehandelingen voor het verwijderen van aluminium- en roestvaststaaloxiden
  • Voorbereiding van het laseroppervlak om de hechting van de verf te maximaliseren
  • Laseroxideverwijdering van ingots van speciale legeringen
  • Verwijdering van coating net na het coatingproces ter vervanging van maskering van onderdelen in productielijnen
  • Ontlakken van onderdelen die anders zouden worden gesloopt vanwege lakdefecten

Laserablatie wordt niet alleen gebruikt voor reiniging, het wordt ook veel gebruikt voor andere industriële toepassingen .

ONZE KLANTEN